Kérem várjon!
   
   
   
2016. december 6. kedd, 21:29

Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok a karácsonyra

Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok a karácsonyra

Tisztelt Helyi Lakosok!

Engedjék meg, hogy a Karácsonyi  Ünnepek közeledtével tolmácsoljam a Pannonhalmi Rendőrőrs vezetőjének, Róka Attila r.őrnagy őrsparancsnok úr által megküldött, az Ünnepek előtti időszakra jellemző bűnelkövetési és azok megelőzési lehetőségeit tartalmazó sajtó anyagot, amely a közlekedés szempontjából jelentőséggel bíró őszi-téli átállással kapcsolatos hasznos tanácsokat is tartalmaz.

Üdvözlettel:

dr. Szaiff László Tibor s. k.,
jegyző

"Balesetmegelőzés

Hasznos közlekedésbiztonsági ajánlások járművezetőknek és gyalogosoknak a téli átállással kapcsolatban

 

A közlekedésben a téli időszak tudatos felkészülést igényel. Megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Télen a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke lehet a jól működő ablaktörlő, a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

A téli időszakban gyakran rosszak a látási viszonyok. Korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani. Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata.

A síkos utakon való fékezés teljes összpontosítást kíván, ráadásul a fékút télen általában hosz-szabb, mint optimális fékezésnél.

Javasoljuk, hogy aki teheti, próbálja ki a téli tanpályás vezetés gyakorlását, amely sok új ismeretet nyújthat, és a gépkocsivezető éles helyzetben is tudni fogja, mit kell tennie, ha a jármű megcsúszik, kifarol vagy kicsúszik az útról.

A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet. A téli gumit ezzel szemben úgy fejlesztették ki, hogy alacsony hőmérsékleten megnő a tapadási értéke. Téli gumival rövidebb a fékút is.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát a hidegben. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek készenlétben kell tartani a hóláncot a tél beköszöntével, de azt tudni kell, amennyiben a „Hólánc használata kötelező” táblát kihelyezik, az adott úton - a „Hólánc használata kötelező vége” tábláig - csak olyan járművek közlekedhetnek, amelyek legalább egy hajtott tengelyén a gumiabroncsok hólánccal vannak felszerelve. Amennyiben e korlátozó jelzőtáblát közúti határátkelőhelyen helyezték el, csak azok a járművek léphetnek be az adott állam területére, amelyeken készenlétben van legalább egy hajtott tengely gumiabroncsainak felszereléséhez szükséges hólánc. Hóláncot csak havas, jeges úton szabad használni.

Aki hosszabb téli autóútra indul, a fentieken kívül érdemes figyelnie az alábbiakra is:

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

 

Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Felhívjuk a közúti forgalomban résztvevők figyelmét, hogy mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, próbáljanak meg fokozatosan alkalmazkodni a megváltozott látási és útviszonyokhoz, tekintettel az esetleges ködös, esős, havas időjárásra. Nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetőek az erre az időszakra leginkább jellemző balesetek. Lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel meg lehet előzni a gyalogos baleseteket, még ha azt a gyalogos figyelmetlensége is váltotta ki.

Ebben az időszakban fokozott figyelemmel kell lenni a „zebrák”, iskolák, buszmegállók kör-nyékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

Mostanában sokat emlegetjük a „látni és látszani” szókapcsolatot. Baleseti elemzések igazolják, hogy a legtöbb kerékpáros baleset abból adódik, hogy a kerékpáron nem volt világítás, a kerékpáros nem volt látható! A gyalogos-elütéseknél is hasonló a helyzet, a gyalogos „beleolvadt” környezetébe. A fényvisszaverős dzseki, fényvisszaverő karszalag, matrica láthatóvá tesz, megvédhet. Lakott területen kívül mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselni.

Az alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb téli időszakban is.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kíván a Győri Rendőrkapitányság Pannonhalmi Rendőrőrsének személyi állománya.

Bűnmegelőzés

„Boldog Biztonságos Karácsonyt!”

Az ünnepek közeledtével az emberek sok időt töltenek utazással, vásárlással, ajándékok beszerzésével, így megnő annak kockázata is, hogy könnyebben válhatnak bűncselekmény áldozatává. Néhány jótanács, melyekkel elkerülhetővé válhat az áldozattá válás, illetve megnehezíthető az elkövetők „dolga”.

 

Zseblopás

 

A zseblopások leggyakrabban zsúfolt bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön, a figyelmetlenségünket kihasználva pénztárcánk és egyéb értékeink eltulajdonításával történnek.

-          Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!

-          Ajánlott a válltáskát magunk előtt tartani, behúzott zsebekkel és zsebekkel befelé fordítva!

-          Ne tegye ugyanarra a helyre pénztárcáját, hitelkártyáját, okmányait, mobiltelefonját.

-          Ne tartsa bankkártyája PIN kódját a kártya közelében!

-     Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!

-     Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!

-     ATM automatánál történő pénzfelvételkor PIN kódját csak abban az esetben üsse be, ha nem áll Ön mögött senki. Ha felvette a pénzt, azonnal helyezze el pénztárcájában, majd a tárcát táskájában!

-     Lakáskulcsait is mélyen helyezze el táskájában, amennyiben eltulajdonítják, azonnal cseréltesse le lakása zárait, ha bankkártyáját vitték el, mihamarabb tiltassa le!

 

 

 

Gépjármű feltörés

 

Az ünnepek alatti nagy rohanások során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.

-     A gépjárműben hagyott értéktárgyai nincsenek biztonságban! Tegyen mindent járműve csomagterébe!

-     Minden esetben zárja le autóját, ablakait soha ne hagyja lehúzott állapotban!

-     Az utastérben semmit se hagyjon elől, az értéktelennek tűnő tárgyak az elkövető felé nézve értéket képviselhetnek!

 

Adománygyűjtők - Trükkös lopások

 

Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Az „adománygyűjtők” célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonukba és megszerezzék pénzüket, értékeiket. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

 

-     Soha ne adjon ki kezei közül készpénzt, bármit is ígérnek érte!

-     Soha ne engedjen be idegent a lakásába, amíg meg nem győződik arról, hogy valóban hivatalos szervtől érkezett! (kártya, igazolvány)

-     Ne tartson otthonában nagyobb pénzösszeget, ha erre mégis sor kerülne, akkor tegye azt biztonságos – számkódos és rögzített széf – helyre!

 

Internetes vásárlások veszélyei

 

Az Internet fejlődésével egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.

 

-     A webáruházakban vásárolt termékekre ugyanazok a garanciák vonatkoznak, mint az egyéb üzletekben vásárolt árucikkre.

-     Érdemes olyan webáruházat választani, ahol feltüntetik a visszavásárlási garanciát, így elkerülhetőek a későbbi kellemetlenségek.

-     A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.

-     Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.

-     Bankkártyánkkal kapcsolatos adatainkra csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk!

-           Óvakodjunk az olyan internetes eladóktól, akik szolgáltatásával kapcsolatban kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek meglepően alacsony áron kínálják portékájukat.

Lakásbetörés

 

Az ünnepek alatt sokan úgy döntenek, hogy elutaznak otthonról, akár hosszabb időre is. Ezen időszak alatt a legtöbben „őrizetlenül” hagyják otthonukat, azonban egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy idegen személyek „látogassák” meg otthonukat. Az alábbiakban néhány hasznos tanácsot ajánlunk figyelmükbe:

 

-     Utazási szándékáról ne beszéljen idegenek előtt, csak a közvetlen családtagok vagy megbízható barátok tudjanak elutazása időpontjáról!

-     Szereltessen fel korszerű, több ponton záródó ajtót, rácsot az ablakokra, ajtókra, amennyiben módjában áll, használja az elektronikai védelmi eszközöket!

-     Kérjen meg valakit (rokon, szomszéd, barát), aki távolléte alatt elmegy a lakásukra, körülnéz, felkapcsolja a villanyt, üríti a postaládát, elsepri a havat vagy a lehulló faleveleket, azt a látszatot keltve, hogy a lakás nem lakatlan.

-     Elutazás előtt az ajtókat, ablakokat mindenhol gondosan zárja be!

 

A rendőrség idén is a lakosság segítségét kéri annak érdekében, hogy együttes összefogással biztosítsuk az év végi időszak nyugalmát! Kívánjuk, hogy mindenkinek legyen békés és boldog ünnepe!".HÍREK
2017. november 28. kedd, 15:51
Közmeghallgatás
Meghívó! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. december 4-én (hétfőn) 17.00 órakor a hivatal tanácskozótermében közmeghallgatást tart, melyre ezúttal tisztelettel meghívom.
2017. november 5. vasárnap, 20:22
Szociális célú tűzifa
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Pázmándfalu Község Önkormányzata az idei évben is támogatja tűzifával a rászoruló családokat.
2017. október 19. csüt., 17:09
Diákolimpia
Diákolimpia
2017. október 17. kedd, 14:14
Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2018.
Tisztelt Hallgatók! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete az idei évben is úgy döntött, hogy csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázati rendszerhez. Pázmándfalu Község Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2018. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási hallgatók számára a 2017/2018. tanév második és a 2018/2019. tanév első félévére vonatkozóan („A” TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS), illetve a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára. („B” TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS) A pályázatok rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje: 2017. november 7.
2017. szeptember 27. szerda, 11:46
Diákolimpia
Tisztelt Lakosság! A Győr-Moson-Sopron Megyei Sportlövő Szövetség Diákolimpiát szervez, mellyel kapcsolatos információk az alábbi linken érhetők el: http://www.mdsz.hu/wp-content/uploads/2017/09/Sportl%C3%B6v%C3%A9szet_vk_orsz_2017_2018.pdf
2017. szeptember 8. péntek, 12:21
Kisalföldi Lövészklub
Tisztelt Lakosság! Ezúton ajánljuk szíves figyelmükbe a Kisalföldi Lövészklub honlapját, mely az alábbi linken keresztül elérhető: http://kisalfoldilovesz.hu/category/kepgaleriak/
2017. augusztus 22. kedd, 11:29
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29/A. §-nak, valamint Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017. (VII. 12.) önkormányzati rendeletében meghatározottaknak megfelelően tájékoztatom, hogy Pázmándfalu Község Önkormányzata megkezdte a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítését.
2017. július 14. péntek, 11:11
Sportlövő edzések
Ezúton tájékoztatjuk Pázmándfalu lakosságát, a sportlövészet sportág iránt érdeklődőket, hogy 2017. július 18-tól augusztus 31-ig, az iskolai szünet alatt, minden héten kedden és csütörtökön tart foglalkozásokat a Kisalföldi Lövészklub a Pázmándfalui lőterén.
2016. december 6. kedd, 21:29
Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok a karácsonyra
Tisztelt Helyi Lakosok! Engedjék meg, hogy a Karácsonyi Ünnepek közeledtével tolmácsoljam a Pannonhalmi Rendőrőrs vezetőjének, Róka Attila r.őrnagy őrsparancsnok úr által megküldött, az Ünnepek előtti időszakra jellemző bűnelkövetési és azok megelőzési lehetőségeit tartalmazó sajtó anyagot, amely a közlekedés szempontjából jelentőséggel bíró őszi-téli átállással kapcsolatos hasznos tanácsokat is tartalmaz.
2016. november 23. szerda, 20:26
Meghívó! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. december 07-én, (szerdán) 17.00 órakor a hivatal tanácskozótermében k ö z m e g h a l l g a t á s t t a r t , melyre T. Címzettet ezúttal tisztelettel meghívom.
   
  Nyitó oldal | Önkormányzat | A település intézményei | Dokumentumtár | Hírek, határozatok
Civil szervezetek | Képgaléria | Vendégkönyv | Linkajánló
Pázmándfalu Község Önkormányzat
9085 Pázmándfalu, Fő utca 64.
Tel., Fax: +36 96/470-070  E-mail: iroda@pazmandfalu.hu
Web: Akkord 2000 Kft.