Kérem várjon!
   
   
   
2016. november 2. szerda, 21:57

Házi kedvencek téli gondozása

Házi kedvencek téli gondozása

Tisztelt Pázmándfalui Lakosok!

Engedjék meg, hogy a téli időszak közeledtével, a háziállatok gondozásával kapcsolatosan megosszunk néhány hasznos gondolatot az Országos Állatvédőrség tolmácsolásával.

"Háziállataink téli gondozása

Közeleg a tél, kedvenceink, ha megfelelő körülmények között tartjuk őket, lassan téli bundát növesztenek.

Szerencsére a téli mínuszok nem egyik pillanatról a másikra csapnak le ránk, a nyarat követő őszi, hűvösebb időszak alatt mi is fel tudunk készülni, illetve fel tudjuk készíteni kedvenceinket.

A fűtött lakásban élő kedvenceink szőre nem véd a téli időjárás ellen. Ha hosszabb ideig tartózkodunk velük a hidegben, könnyen megfázhatnak. Ezt elkerülendő, adhatunk rájuk kötött pulcsit, mellényt, melyet a már nem használt ruháinkból is elkészíthetünk kis átalakítással, de akár készen vehetünk divatosabb darabokat is.

A járdákat, utakat durva szemcsés sóval szórják fel a síkosság megelőzése céljából, ami olvasztja ugyan a jeget, de kedvencünk talppárnáját kiszárítja, egy apró seb esetén pedig maró fájdalmat okoz. Ha lehetséges, kutyusunk mindig a járdák melletti füves, földdel borított területen közlekedjen, ha szükséges, kézben vigyük.

Amikor hazaérünk, langyos vízzel mossuk le tappancsaikat, majd ápoljuk hidratáló krémmel.

Kapható kifejezetten kutyák számára kifejlesztett krém, a legjobb, ha ilyeneket használunk.

A kinti hidegben tartott kedvenceinkről sem szabad megfeledkezni! Számukra biztosítsunk energiadús táplálékot, még akkor is, ha olyan fajta, amely jól tűri a hideget. Ivóvizét nap közben többször ellenőrizni kell, hiszen, ha befagy a tál, kedvencünk nem tud inni. Ilyenkor cseréljük langyosabb vízre az itató edény tartalmát.

Ügyeljünk arra is, hogy olyan edényt válasszunk, amit nem tud fellökni, kiborítani.

Sok helyen tudunk már készen hőszigetelt kutyaházat venni, de magunk is elkészíthetjük.

Ügyeljünk a méretre, ha a házikó túl nagy, kutyánk a testhőjével nehezen, vagy egyáltalán nem tudja befűteni. Bejáratára tehetünk szőnyegdarabot, vagy pvc függönyt.

A felszivárgó nedvesség és hideg ellen úgy védekezhetünk, ha a házat egy raklapra tesszük, építjük.

Bélelésre a szőnyegnél és a rongyoknál előnyösebb a bőséges szalma vagy faforgács. (utóbbinál a küszöb megakadályozza a szétszóródást) A rongyok a párától és a nedves tappancsoktól átnyirkosodnak, ami megfázáshoz és komolyabb betegségekhez is vezethet.

Bárhogyan is döntsünk, a bélelő anyagokat hetente cseréljük tisztára, szárazra, bolhamentesítést pedig legalább kéthetente végezzünk. Udvaron tartott kutyánkat télen lehetőleg ne fürdessük.

A házikót fedett, szélvédett helyre tegyük.

Kedvenceink leginkább fagyásveszélynek kitett testrészei a fül, farok, lábujjak, ahol a legkevesebb a szőr, nincs bunda, ami melegen tartsa.

A tél folyamán alig néhány nap vagy legrosszabb esetben is egy-két hét van, amikor extrém -10 , -15 fok van éjjel. Ilyenkor engedjük be kutyánkat garázsba, kazánházba, házunk előterébe.

Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége, de büntetőjogi felelősség is, hiszen a gondatlan tartás súlyosabb esetben akár állatkínzás is lehet, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. "

A témával kapcsolatban további hasznos információk a www.orszagosallatvedorseg.hu oldalon találhatóak.

Köszönettel:

dr. Szaiff László Tibor s. k.,
jegyző

HÍREK
2017. november 28. kedd, 15:51
Közmeghallgatás
Meghívó! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2017. december 4-én (hétfőn) 17.00 órakor a hivatal tanácskozótermében közmeghallgatást tart, melyre ezúttal tisztelettel meghívom.
2017. november 5. vasárnap, 20:22
Szociális célú tűzifa
Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Pázmándfalu Község Önkormányzata az idei évben is támogatja tűzifával a rászoruló családokat.
2017. október 19. csüt., 17:09
Diákolimpia
Diákolimpia
2017. október 17. kedd, 14:14
Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2018.
Tisztelt Hallgatók! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete az idei évben is úgy döntött, hogy csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázati rendszerhez. Pázmándfalu Község Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve, az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet alapján ezennel kiírja a 2018. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a felsőoktatási hallgatók számára a 2017/2018. tanév második és a 2018/2019. tanév első félévére vonatkozóan („A” TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS), illetve a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó fiatalok számára. („B” TÍPUSÚ PÁLYÁZATI KIÍRÁS) A pályázatok rögzítésének és az önkormányzathoz történő benyújtásának határideje: 2017. november 7.
2017. szeptember 27. szerda, 11:46
Diákolimpia
Tisztelt Lakosság! A Győr-Moson-Sopron Megyei Sportlövő Szövetség Diákolimpiát szervez, mellyel kapcsolatos információk az alábbi linken érhetők el: http://www.mdsz.hu/wp-content/uploads/2017/09/Sportl%C3%B6v%C3%A9szet_vk_orsz_2017_2018.pdf
2017. szeptember 8. péntek, 12:21
Kisalföldi Lövészklub
Tisztelt Lakosság! Ezúton ajánljuk szíves figyelmükbe a Kisalföldi Lövészklub honlapját, mely az alábbi linken keresztül elérhető: http://kisalfoldilovesz.hu/category/kepgaleriak/
2017. augusztus 22. kedd, 11:29
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29/A. §-nak, valamint Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 8/2017. (VII. 12.) önkormányzati rendeletében meghatározottaknak megfelelően tájékoztatom, hogy Pázmándfalu Község Önkormányzata megkezdte a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítését.
2017. július 14. péntek, 11:11
Sportlövő edzések
Ezúton tájékoztatjuk Pázmándfalu lakosságát, a sportlövészet sportág iránt érdeklődőket, hogy 2017. július 18-tól augusztus 31-ig, az iskolai szünet alatt, minden héten kedden és csütörtökön tart foglalkozásokat a Kisalföldi Lövészklub a Pázmándfalui lőterén.
2016. december 6. kedd, 21:29
Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok a karácsonyra
Tisztelt Helyi Lakosok! Engedjék meg, hogy a Karácsonyi Ünnepek közeledtével tolmácsoljam a Pannonhalmi Rendőrőrs vezetőjének, Róka Attila r.őrnagy őrsparancsnok úr által megküldött, az Ünnepek előtti időszakra jellemző bűnelkövetési és azok megelőzési lehetőségeit tartalmazó sajtó anyagot, amely a közlekedés szempontjából jelentőséggel bíró őszi-téli átállással kapcsolatos hasznos tanácsokat is tartalmaz.
2016. november 23. szerda, 20:26
Meghívó! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. december 07-én, (szerdán) 17.00 órakor a hivatal tanácskozótermében k ö z m e g h a l l g a t á s t t a r t , melyre T. Címzettet ezúttal tisztelettel meghívom.
   
  Nyitó oldal | Önkormányzat | A település intézményei | Dokumentumtár | Hírek, határozatok
Civil szervezetek | Képgaléria | Vendégkönyv | Linkajánló
Pázmándfalu Község Önkormányzat
9085 Pázmándfalu, Fő utca 64.
Tel., Fax: +36 96/470-070  E-mail: iroda@pazmandfalu.hu
Web: Akkord 2000 Kft.