Kérem várjon!
   
   
   
2016. november 2. szerda, 21:57

Házi kedvencek téli gondozása

Házi kedvencek téli gondozása

Tisztelt Pázmándfalui Lakosok!

Engedjék meg, hogy a téli időszak közeledtével, a háziállatok gondozásával kapcsolatosan megosszunk néhány hasznos gondolatot az Országos Állatvédőrség tolmácsolásával.

"Háziállataink téli gondozása

Közeleg a tél, kedvenceink, ha megfelelő körülmények között tartjuk őket, lassan téli bundát növesztenek.

Szerencsére a téli mínuszok nem egyik pillanatról a másikra csapnak le ránk, a nyarat követő őszi, hűvösebb időszak alatt mi is fel tudunk készülni, illetve fel tudjuk készíteni kedvenceinket.

A fűtött lakásban élő kedvenceink szőre nem véd a téli időjárás ellen. Ha hosszabb ideig tartózkodunk velük a hidegben, könnyen megfázhatnak. Ezt elkerülendő, adhatunk rájuk kötött pulcsit, mellényt, melyet a már nem használt ruháinkból is elkészíthetünk kis átalakítással, de akár készen vehetünk divatosabb darabokat is.

A járdákat, utakat durva szemcsés sóval szórják fel a síkosság megelőzése céljából, ami olvasztja ugyan a jeget, de kedvencünk talppárnáját kiszárítja, egy apró seb esetén pedig maró fájdalmat okoz. Ha lehetséges, kutyusunk mindig a járdák melletti füves, földdel borított területen közlekedjen, ha szükséges, kézben vigyük.

Amikor hazaérünk, langyos vízzel mossuk le tappancsaikat, majd ápoljuk hidratáló krémmel.

Kapható kifejezetten kutyák számára kifejlesztett krém, a legjobb, ha ilyeneket használunk.

A kinti hidegben tartott kedvenceinkről sem szabad megfeledkezni! Számukra biztosítsunk energiadús táplálékot, még akkor is, ha olyan fajta, amely jól tűri a hideget. Ivóvizét nap közben többször ellenőrizni kell, hiszen, ha befagy a tál, kedvencünk nem tud inni. Ilyenkor cseréljük langyosabb vízre az itató edény tartalmát.

Ügyeljünk arra is, hogy olyan edényt válasszunk, amit nem tud fellökni, kiborítani.

Sok helyen tudunk már készen hőszigetelt kutyaházat venni, de magunk is elkészíthetjük.

Ügyeljünk a méretre, ha a házikó túl nagy, kutyánk a testhőjével nehezen, vagy egyáltalán nem tudja befűteni. Bejáratára tehetünk szőnyegdarabot, vagy pvc függönyt.

A felszivárgó nedvesség és hideg ellen úgy védekezhetünk, ha a házat egy raklapra tesszük, építjük.

Bélelésre a szőnyegnél és a rongyoknál előnyösebb a bőséges szalma vagy faforgács. (utóbbinál a küszöb megakadályozza a szétszóródást) A rongyok a párától és a nedves tappancsoktól átnyirkosodnak, ami megfázáshoz és komolyabb betegségekhez is vezethet.

Bárhogyan is döntsünk, a bélelő anyagokat hetente cseréljük tisztára, szárazra, bolhamentesítést pedig legalább kéthetente végezzünk. Udvaron tartott kutyánkat télen lehetőleg ne fürdessük.

A házikót fedett, szélvédett helyre tegyük.

Kedvenceink leginkább fagyásveszélynek kitett testrészei a fül, farok, lábujjak, ahol a legkevesebb a szőr, nincs bunda, ami melegen tartsa.

A tél folyamán alig néhány nap vagy legrosszabb esetben is egy-két hét van, amikor extrém -10 , -15 fok van éjjel. Ilyenkor engedjük be kutyánkat garázsba, kazánházba, házunk előterébe.

Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége, de büntetőjogi felelősség is, hiszen a gondatlan tartás súlyosabb esetben akár állatkínzás is lehet, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. "

A témával kapcsolatban további hasznos információk a www.orszagosallatvedorseg.hu oldalon találhatóak.

Köszönettel:

dr. Szaiff László Tibor s. k.,
jegyző

HÍREK
2016. december 24. szombat, 10:41
Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete, valamint a Pázmándfalui Közös Önkormányzati Hivatal munkatársai nevében, ezúton kívánunk Áldott Békés Karácsonyt, és Eredményekben Gazdag Boldog Új Évet minden kedves polgárnak, és partnerünknek!
2016. december 6. kedd, 21:29
Bűn- és balesetmegelőzési tanácsok a karácsonyra
Tisztelt Helyi Lakosok! Engedjék meg, hogy a Karácsonyi Ünnepek közeledtével tolmácsoljam a Pannonhalmi Rendőrőrs vezetőjének, Róka Attila r.őrnagy őrsparancsnok úr által megküldött, az Ünnepek előtti időszakra jellemző bűnelkövetési és azok megelőzési lehetőségeit tartalmazó sajtó anyagot, amely a közlekedés szempontjából jelentőséggel bíró őszi-téli átállással kapcsolatos hasznos tanácsokat is tartalmaz.
2016. november 28. hétfő, 22:34
Meghívó Falukarácsonyra
Tisztelt Pázmándfalui Lakosok! Szeretettel meghívjuk Önt és Kedves Családját a 2016. december 3-án (szombaton) 17.00 órakor a COOP ABC melletti téren tartandó Falukarácsonyi ÜNNEPSÉGÜNKRE.
2016. november 23. szerda, 20:26
Meghívó! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2016. december 07-én, (szerdán) 17.00 órakor a hivatal tanácskozótermében k ö z m e g h a l l g a t á s t t a r t , melyre T. Címzettet ezúttal tisztelettel meghívom.
2016. november 8. kedd, 09:36
Bursa Hungarica 2017. évi ösztöndíj pályázat
Tisztelt Hallgatók! Pázmándfalu Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 36/2016.(IX.13.) sz. határozatában úgy döntött, hogy idén is csatlakozik a "Bursa Hungarica" Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázati rendszerhez. 2016. november 8-ig lehet pályázni a 2016/2017. tanév második és a 2017/2018. tanév első félévére a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatra, melyet az önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen hirdetett meg.
2016. november 2. szerda, 21:57
Házi kedvencek téli gondozása
Tisztelt Pázmándfalui Lakosok! Engedjék meg, hogy a téli időszak közeledtével, a háziállatok gondozásával kapcsolatosan megosszunk néhány hasznos gondolatot az Országos Állatvédőrség tolmácsolásával.
2016. november 2. szerda, 19:35
Tájékoztatás hígtrágya kiszállításról
Tisztelt Pázmándfalui Lakosság! A Töltéstavai Mezőgazdasági Zrt. az alábbi időpontokban tervez hígtrágya kiszállítást a Pázmándfalu közigazgatási területén lévő sertéstelepéről:
2016. október 7. péntek, 13:20
Összegzés a népszavazáshoz
Tisztelt Pázmándfalui Lakosok! Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője a népszavazás választókerületi eredményéről a következő összegzést adta a tápiak számára:
2016. szeptember 14. szerda, 17:12
Kis népszámlálás Pázmándfalun 2016.
Tisztelt Lakosság! A Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban mikrocenzust tart. A mikrocenzus, más néven kis népszámlálás végrehajtását a 2015. évi X. törvény rendelte el, az adatfelvétel részleteit pedig a 65/2015. (III.25) számú kormányrendelet tartalmazza.
2016. július 8. péntek, 12:24
Indul a hűtőgépcsere-program
Kedves Pázmándi Lakosok! Elsősorban nyugdíjasoknak, és nagycsaládosoknak szól az NFM által kiírt Hűtőgép-csereprogram pályázat.
   
  Nyitó oldal | Önkormányzat | A település intézményei | Dokumentumtár | Hírek, határozatok
Civil szervezetek | Képgaléria | Vendégkönyv | Linkajánló
Pázmándfalu Község Önkormányzat
9085 Pázmándfalu, Fő utca 64.
Tel., Fax: +36 96/470-070  E-mail: iroda@pazmandfalu.hu
Web: Akkord 2000 Kft.